Klötzke, Gert. 1944 –

 

 
  Svensk festmat : menyer från tre sekel / Gert Klötzke ; [historiska texter och bibliografi: Torbjörn Eliasson] ; [foto: Lars Paulsson]
  Stockholm : Rabén & Sjögren, 1992 ; (Italien)
  144 s. : ill. (huvudsakligen i färg) ; 30 cm Inbunden.ISBN 91-29-61543-7
    

Ska du bjuda på fest och vill göra något annorlunda?

Vad sägs om lax med syrlig körsbärssås eller olivfylld tournedos med potatisinbakad kycklingpastej? Eller en hel meny av läckerheter? kanske servera fyllda toppmurklor som mellanrätt och avsluta med apelsinturban med citruskräm och chokladglasyr.

Gert Klötzke, Sveriges mest meriterade kock, har ställt samman nio utsökta menyer. Recepten i menyerna har anor ända från 1755 och framåt. De skapades en gång av mästare som Charles Emil Hagdahl, Cajsa Warg, Gustafva Björklund och Regis Cadier.

Gert Klötzke har tolkat dem på sitt personliga sätt. Boken innehåller också svensk mathistoria och initierade små biografier över de utvalda kockarna.

Tore Wretman har skrivit förordet, Kokbokhandlare Torbjörn Eliasson de mathistoriska avsnitten och Lars Paulsson har fotograferat.

   
Det här inlägget postades i 1950-1999, Klötzke. Bokmärk permalänken.