Höökenberg, Knut Eric Venne, 1808-1869

Hvardagsmat : hjelpreda i köket för unga husmödrar och tjenare / af K.E.V. Höökenberg. Stockholm : S. Flodin, 1868. 63 s. tryckta häftesomslag.  Recepten är i bokstavsordning. från Aborre till Ölsoppa.

Knut Höökenberg av adlig släkt var född i Arboga 1808, han dog 1869.

Knut Eric Venne Höökenberg blev student i Uppsala och utbildade sig sedan till lantmätare. Han påbörjade en officersbana vid Helsinge regemente men tvingades till avsked efter ”nervslag” dvs. stroke. Först långt senare erhöll han som ersättning för andra insatser titeln löjtnant. Det var i Uppsala han skaffade sig kunskap som skorstensfejare och perioden som skorstensfejarmästare i Linköping blev enbart en kort parentes, ett kurosium. Han levde sin huvudsakliga tid i Stockholm där han hade tjänst hos Brahe och samtidigt från starten som anställd journalist försåg tidningen Aftonbladet med material. Yrkesmässigt verkade han också som uppfinnare och drev en teknisk fabrik, samt uppsatte idrottsspel från 1829 till 1860-talet. Hans olympiska spel inspirerade den unge Victor Balcks idrottsbana, vilken senare fick epitetet ”svenska idrottens fader” och därefter nämns inte ens pionjären Höökenberg. Inom kulturetablissemangets eftervärld är dock Höökenberg mest känd för sin sista period i livet då han som åldrad underhållade skänkte barnbalerna sitt intresse. Som ”muntrationsråd”, åkte han runt i Sverige och roade yngre och äldre. Han utgav även böcker i samma ämnesområde