josef napoleon jacobsson föddes i kvarteret Rudan Större N:o 15, (Tjärhovsgatan, Södermalm) Hedvig Eleonora rote 9. Hans far hette Jacobsson, Gustaf Herman Abraham, Fabriksidkare, f. 1851 i Stockholm. och hans mor: Petterson, Ida Charlotta, f. 1850 i Arby . Kalmar. år 1900 bodde han i kvarteret winstocken nr 3. jakob och johannes rote nr 3. och titulerades ”köksgossen” i detta kvarteret låg, hotel Rydberg, så han arbetade troligen där. efter 1910 har vi inte hittat några spår efter honom.
1907, 27 år gammal gav han ut den första svenska receptsamlingen som skrevs för kockar. Och den är fortfarande en bra källa. ett ”uppslagsverk” för yrkesfolk. Recepten, som uppgår till drygt 1600 stycken, bygger på det franska köket.
Bibliografi:
1.1. Modärn kokkonst för såväl det finare som enklare köket / under samarbete med flere fackmän utgifven af J. N. Jacobsson. Stockholm : Weijmers Bokförl., 1907, 567 s., 4 pl
1.2. Stockholm : Weijmers, 1908. 567 s.
1.3. Stockholm : Weijmers Bokförl., 1909. 567 s.
1.4. 2. uppl. Stockholm : Weijmer, 1911. 597, [3] s.