Maius, Ditlevus. -1670

Stockholmisch Koch-Gesprächs Vortrab, zwischen einer flamischen vnd niedersächsischen Köchin, / durch Dietlevum Maium de architiclinijs Pharodinum.  [Nytt tit.-bl. efter Vortrab:] Proba der Posteiden Bäckerey durch Dietlevum Maium. (22s)

1.1  Stockholm,  Selow, 1644. (2) 3-246 (22); (22) s.  Kopparst. (Friedrich Herman Hoijer sculpsit Stockholmiæ); 2 kopparst.  G. Rudbeck, Peter van Selow 32. DuR 3. DuR 4.

1.2  Stockholmisch Koch-Gesprächs Vortrab, zwischen zweyen Küchinnen, von vnterscheidt, Ahrt, Natur und eigenschaft …  Auff guthertziger Leute Begeren zum andern mahl gedruckt, vnd verleget durch Peter Van Selow. Stockholm, 1647,  (2) 3-280 (14) s.  (Tit.-var. m. tre rader tr. i rött).

1.3  Stockholmisch Koch-Gesprächs Vortrab, zwischen zweyen Küchinnen, von vnterscheidt, Ahrt, Natur und eigenschaft …  Auff guthertziger Leute Begeren zum andern mahl gedruckt, vnd verleget durch Peter Van Selow. Stockholm, 1649,  (2) 3-280 (14) s.

Texten uteslutande på tyska och i dialogform. ett kopparstick 15x16cm. av Friedrich Herman Hoyer, föreställande två kvinnor i fotsida dräkter, den ena med en fisk i handen och den andra med en skål på huvudet och en korg äpplen på armen, placerade i en sfär med allehanda symboler. I allegorins form ville han förklara kokkonsten som vetenskap, konst och teknik. 12s. ”An den Läser” vari bl.a. framhålles dietens betydelse, delvis stödjande sig på bibeln.

Proba der Posteiden Bäckerey durch Dietlevum Maium. (22s) Ett koppatstick föreställande en påfågel med utslagen stjärt till en adlig krona märkt R C S, utförd av F H Hoyer. Genomgående tysk text. Anger måltider för varje dag under en veckas tid.

normalt är dess två verk sammanbundna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *